Nederlands
Venezuela: een bedreiging voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten?
- 15 March 2015
Op 9 maart 2015 gaf de Amerikaanse president Obama een uitvoeringsbevel waarbij hij een "nationale noodtoestand" afkondigde. Hij zei dat “de situatie in Venezuela” een “ongebruikelijke en buitengewone bedreiging voor de nationale veiligheid en het buitenlands beleid van de Verenigde Staten” vormt. Dit is de meest recente maatregel van de Amerikaanse imperialistische inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van een soevereine natie. De campagne, Handen Af van Venezuela, veroordeelt streng deze houding van de VS.
Het uitvoeringsbevel van Obama zou een farce zijn, als de toestand niet zo gevaarlijk was. De tegoeden van zeven Venezolaanse functionarissen worden bevroren en ze zullen de Verenigde Staten niet meer binnen mogen. Maar in werkelijkheid is dit een ongerechtvaardigde aanval tegen de nationale soevereiniteit van Venezuela. De Amerikaanse regering heeft niet eens de bewijzen geleverd dat deze personen activa zouden hebben in de VS of dat ze er in het verleden ooit naar toe gereisd zijn.
Alleen het idee al dat deze sancties opgelegd werden met als doel de mensenrechten, de vrijheid van meningsuiting en de democratische instellingen te beschermen is lachwekkend, zeker als men de reputatie van de VS bekijkt.
De regering van de Verenigde Staten:
• is verantwoordelijk voor lokale politie-eenheden die regelmatig ongewapende tieners vermoorden alleen al vanwege hun huidskleur.
• is betrokken bij de massale surveillance en spionage tegen haar eigen burgers.
• houdt buitenlandse burgers illegaal vast in de militaire basis in Guantánamo en martelt hen, ondanks de belofte van Obama om de gevangenis te sluiten.
• is via de CIA betrokken bij de ontvoering en marteling van buitenlandse burgers in landen buiten de Verenigde Staten.
Doorheen de geschiedenis zijn de Verenigde Staten betrokken geweest bij talloze interventies in het buitenland om zo regeringen die hen niet aanstonden af te zetten en brutale dictators aan de macht te brengen. Zeer recent nog zette Washington zowel geslaagde als mislukte staatsgrepen mee op touw: Bolivia (2008), Honduras (2009) en Paraguay (2012).
De regering van de Verenigde Staten heeft geen probleem met de ondersteuning van regimes die verantwoordelijk zijn voor gruwelijke schendingen van de mensenrechten, corruptie, gekoppeld aan de drugskartels, etc. zoals bijvoorbeeld in Colombia en Mexico. Geen uitvoeringsbevel in deze gevallen. Ze worden niet aanzien als "een bedreiging voor de nationale veiligheid".
Hoe kan president Obama zelfs maar praten over mensenrechten en democratische instellingen wanneer hij amper zes weken geleden een hooggeplaatste delegatie naar Saoedi-Arabië leidde om de begrafenis van een meedogenloze despoot bij te wonen? Hij beschreef hem dan ook nog als “een van zijn trouwste bondgenoten”.
Hoe kan Obama Venezuela “een buitengewone bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid” noemen, terwijl de Verenigde Staten rechtstreeks betrokken waren bij de staatsgreep in april 2002 die de regering van democratisch verkozen president Hugo Chávez omverwierp? De VS is nooit gestopt met het financieren en ondersteunen van Venezolaanse oppositiegroepen, die betrokken zijn geweest bij pogingen om de democratisch verkozen regering op een gewelddadige manier te verwijderen. Washington heeft zich steeds bemoeid en de democratische wil van het volk tegengewerkt. Wie is een bedreiging voor wie?
De enige bedreiging die Venezuela vormt voor het Amerikaanse imperialisme is dat het een goed voorbeeld is van hoe het wél moet. Dankzij de Bolivariaanse revolutie werd het analfabetisme uitgeroeid, breidden het gratis onderwijs en de gratis gezondheidszorg massaal uit, werd de armoede aanzienlijk verminderd, werden betaalbare woningen gebouwd voor honderdduizenden gezinnen. De revolutie was en is nog steeds een inspiratie voor progressieve en democratische veranderingen in heel Latijns-Amerika en elders. De oproep van Chávez voor socialisme weerklonk onder miljoenen arbeiders en jongeren, die lijden onder het beleid van besparingen en soberheid, over de hele wereld. Zelfs in de Verenigde Staten kwam door de Venezolaanse regering gesubsidieerde brandstof duizenden arme families ten goede.
Het democratische gehalte van de Bolivariaanse revolutie kan door niemand in vraag gesteld worden. Er zijn sinds 1998 achttien verkiezingen en referenda geweest die op één na (december 2007) allemaal gewonnen werden door kandidaten van de Bolivariaanse beweging. Dit jaar zijn er opnieuw parlementsverkiezingen.
De recente sancties die Obama oplegde zullen slechts zeven personen treffen, maar in werkelijkheid zijn ze een bedreiging voor de Bolivariaanse revolutie. Ze zijn een escalatie van de sancties die al opgelegd werden in december 2014 en het taalgebruik opent een deur naar hardere economische sancties, de financiering van oppositiegroepen – wat een inbreuk is tegen de nationale soevereiniteit – en andere vormen van interventie. Het is geen toeval dat dit uitvoeringsbevel er komt slecht enkele weken na de ontdekking van een poging tot staatsgreep tegen Venezuela, waarvan de organisatie plaats vond op Amerikaanse bodem.
Handen Af van Venezuela bevestigt zijn solidariteit met de Bolivariaanse revolutie en met de regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, die geconfronteerd wordt met imperialistische agressie. We roepen de arbeidersbewegingen, de jongeren en alle progressieve en democratische organisaties over de hele wereld op om als één krachtige beweging de Amerikaanse inmenging in Venezuela sterk te veroordelen.
Verenigde Staten: Handen Af van Venezuela!
Respecteer de democratische wil van het Venezolaanse volk!
Verdedig en voltooi de Bolivariaanse Revolutie!