HOV logo BANNER

Nederlands

ExxonMobil in frontale botsing met Chávez

Exxon-Mobil kon internationale rechtbanken overtuigen ruim acht miljard euro van de Venezolaanse staatsmaatschappij PDVSA te blokkeren. Venezuela weigert nog olie te leveren aan de multinational Begin februari beslisten Nederlandse en Britse rechtbanken op vraag van Exxon-Mobil om meer dan acht miljard euro aan buitenlandse tegoeden van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij te blokkeren. Het conflict vindt zijn oorsprong in de beslissing van president Hugo Chávez om de internationale participatie in de ontginning van olie in het Orinocogebied terug te dringen. Deze nationalisatiepolitiek leidde vorig jaar tot een heronderhandeling van de contracten met het Amerikaanse Chevron, het Britse BP, het Franse Total en het Noorse Statoil. Maar Exxon-Mobil en Conoco-Philips weigerden elk gesprek en begonnen een rechtszaak tegen de Venezolaanse staat.

Na de onderhandelingen werd de staat overal meerderheidsaandeelhouder, met maximum 40 +% aandelen voor de buitenlandse multinationals. Hierdoor kan Venezuela jaarlijks honderden miljoenen euro extra in eigen land houden. Geen wonder dat de multinationals er niet mee kunnen lachen…

Met de zegen van Bush

Deze actie van EXXON is typisch voor de houding van Amerikaanse multinationals die revolutionaire regeringen in Latijns-Amerika willen destabiliseren”, zegt Carolus Wimmer, voorzitter van de commissie voor energie en mijnen van het Latijns-Amerikaanse Parlement (Parlatino) en secretaris voor internationale relaties van de Communistische Partij van Venezuela. Hij wees er ook op dat Exxon behoort tot de grote Amerikaanse olielobby, waarin ook de familie Bush belangen heeft. Wimmer: “Ik wil ook de aandacht vestigen op de bijzonder vlijtige inzet van de internationale rechtbank voor geschillen rond investeringen. De klacht is pas eind 2007 ingediend en in februari 2008 is er al een uitspraak. Bovendien is het de eerste keer in het internationaal privaatrecht dat een rechtbank van een vreemd land de fondsen van een staat laat bevriezen. Dit is alleen mogelijk door de internationale samenzwering onder leiding van de VS tegen onze democratische soevereiniteit en tegen de Bolivariaanse revolutie”.

Venezuela: “Tijd van bananenrepublieken is voorbij”

Deze zaak doet denken aan de opstelling van United Fruit Company (nu Chiquita) in Guatemala in de jaren ’50. Toen de progressieve president Jacobo Arbenz aan de macht kwam, decreteerde hij een landhervorming om ongebruikte gronden te herverdelen onder arme boeren. Maar CIA-baas Allen Dulles begon een campagne om Arbenz te ondermijnen. In 1954 volgde toen een staatsgreep die een militaire dictatuur aan de macht bracht. Voor Che Guevara – die toen in Guatemala was – betekende deze ervaring een belangrijke stap in de ontwikkeling van zijn revolutionaire ideeën. “Ze willen dat verhaal herhalen met Venezuela”, stelt Wimmer. “Maar de tijden zijn veranderd en de tijd van de ‘bananenrepublieken’ ligt ver achter ons.”

In een reactie op de rechterlijke beslissing liet PDVSA weten dat ze de handelsrelaties met Exxon stopzet. Exxon nam dagelijks nog 90.000 vaten olie af in Venezuela. Maar dit blijkt een peulenschil tegenover de totale dagproductie van het bedrijf. Het nieuws over de stopzetting van de leveringen aan Exxon stuwde de olieprijs slecht lichtjes omhoog. 

bron: www.solidair.org

Join / affiliate to the campaign!

Make a donation!

Hands Off Venezuela's financial resources are limited so we rely on our supporters around the world.  Please make a donation of any size towards building the campaign