Nederlands
'No Volveran’ in Amsterdam: “Het bewustzijn en de organisatie van onderuit in beeld gebracht”
- 29 September 2008
Je moet het maar doen. De Bolivariaanse Kring van Nederland en de campagne Handen Af van Venezuela planden een filmvoorstelling en debat dezelfde avond dat het oranje voetbalelftal met Frankrijk in de clinch ging. Ondanks de zware en onevenwichtige concurrentie van het Europese kampioenschap vulden uiteindelijk toch 26 mensen een zaal aan de universiteit van Amsterdam. Veel Latino's, waaronder Venezolanen en Chilenen, Nederlanders die niet in ban waren van de oranjegekte, progressieve Turken en een paar Belgen vulden de zaal. Een blijkbaar goed geoliede ploeg van de Bolivariaanse Kring verzorgde vlotjes de technische kant van de avond.
Rodrigo Rojas en Erik Demeester heetten iedereen welkom, leidden de film kort in en benadrukten het belang van samenwerking tussen verschillende solidariteitsgroepen met de revolutie in Venezuela. Na de filmvoorstelling volgde een boeiend debat in het Nederlands en het Spaans. De eerste vragen gingen over de bedrijven onder arbeiderscontrole. Hoe is het verder gegaan met de strijd van Sanitarios Maracay vroeg iemand. Begin 2007 zag de toestand er niet rooskleurig uit. De strijd was eigenlijk verloren door de weigering van de toenmalige minister van Arbeid om het bedrijf te nationaliseren. Heel anders is het gegaan bij Sidor, de grote staalonderneming die begin dit jaar door Chavez werd onteigend na een lange arbeidersstrijd. De toestand bij Sanitarios kreeg de laatste weken echter een nieuwe wending wist een Venezolaanse kameraad ons te vertellen. Een afvaardiging van de arbeiders van Sanitarios werd onlangs ontvangen door de nieuwe minister van Arbeid. Deze ontmoeting was zeer positief in de mate dat de minister de nationalisatie van Sanitarios beloofde en de nodige financiën voor het heropstarten van de productie. Dat is natuurlijk zeer goed nieuws waarvan wij op deze activiteit als het ware de primeur kregen.
Veel vraag was er ook naar de economische situatie van het land en de pogingen van de revolutie om de economische sabotage van de oligarchie te counteren. De voedselproductie werd onder het vergrootglas genomen. Iemand haalde een voorbeeld van ruilhandel op het platteland aan als middel tot verzet tegen de controle van oligarchie op de voedselproductie. De recente nationalisatie van een groot melkbedrijf in de Andes wijst op het belang om de hele productieketen van de voedselproductie in overheidshanden te nemen onder de democratische controle van het personeel en de gemeenschappen.
Later op de avond wist een andere Venezolaanse kameraad ons te vertellen dat ze de film erg had geapprecieerd. "Veel documentaires hebben het enkel over de verworvenheden (los logros) van de revolutie. Opmerkelijk aan deze film is dat we de beweging van onderuit in beeld kregen. Het bewustzijn, de organisatie van de arbeidersklasse kwam op de voorgrond, wat zelden het geval is met andere films." Een mooi compliment. Op het einde van de activiteit benadrukte Rodrigo opnieuw het belang van de samenwerking tussen de Bolivariaanse Kring en HAV. Die is er gekomen dankzij de efficiënte bemiddeling van Zowi, een jonge Nederlandse militant. Een eerste stap is gezet en die is zeker voor herhaling vatbaar. Aan de informatiestand van HAV verkochten we voor bijna 100 euro aan DVD's, brochures en exemplaren van Vonk.
Voor meer info over de campagne Handen Af van Venezuela schrijf naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
De Bolivariaanse Kring Nederland ontdek je via: http://bolivariaansekring.blogspot.com